LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Havkajakk

Boreal Designs BAFFIN….

Dette er den mest vanlige kajakktypen i Norge. Ca 80% av alle kajakker som selges her til lands er havkajakker.  Hvis man skal trekke en sammenligning mellom padling og sykling kan man si at havkajakken er som terrengsykkelen. Den er er i sitt rette element i bølger og ruskevær, men kan også brukes til koseturer i fint vær, langturer med mye oppakning  eller kortere treningsturer. Havkajakken kan brukes til alt, og med sine vanntette skott, sikkerhetsliner, ror, senkekjøl osv er den trygg å ferdes med på sjøen og havet.

Havkajakken finnes i mange størrelser og bredder, merker og fasonger.  Noen kajakker har rett kjøllinje som gir mer fart og dårligere egenskaper i bølger, mens andre har mer buet kjøllinje, kalles ofte «spring eller «rocker» på engelsk, og har bedre egenskaper i bølger men litt dårligere fartsegenskaper.

Lengde:De fleste havkajakker har en lengde på ca 5 meter, +- 40cm. Lengden spiller inn på hvor rask kajakken er, og for å få maksimal toppfart bør kajakken være minst 550 cm, og gjerne opp mot 6 meter.  Men det er en sannhet med moderasjoner. Selv om en lang kajakk har høyere toppfart kan en kajakk på ca 5 meter være mer lettpadlet i marsjfart.  For de fleste er marsfarten viktigst og toppfarten spiller ikke så stor rolle. Er derimot kajakken for kort vil den kunne bli tungpadlet, kajakker under 4 meter vil ofte ha problemer med å henge med en padlegruppe som har lengre kajakker. Her er det også viktig å se at det som teller når det gjelder lengden på kajakken  er vannlinjelengden. En kajakk på 4 meter kan ha like lang vannlinje som en annen på 5 meter.

Bredde:  Bredden på de fleste havkajakker ligger på 52-61 cm. Nybegynnere velger gjerne kajakker som er 56-61 cm brede fordi brede kajakker  generelt sett er stødigere enn smale. Men det er viktig å vite at det ikke bare er bredden som avgjør stabiliteten. Bunnformen sier også mye om stabilitet. En kajakk på 54 cm kan godt være stødigere enn en annen kajakk på 58 cm.

Materiale: Plast er i dag det mest vanlige materialet for havkajakker. Plast tåler mer, og er billigere enn glassfiber eller carbon/kevlar.  Plastkajakker i dag av gode merker er betydelig lettere og stivere enn tidligere . Det er viktig at plasten er av god kvalitet og helst at kajakken er støpt med sandwich konstruksjon. Dette gir stivere kajakker.  Dersom man kjøper en havkajakk i plast vil vi anbefale å sjekke at plasten er av typen «Super lineær, high density»  polyethylen. Nybegynnere kjøper som oftest plastkajakker, mens de som har gått lei av nybegynner kajakken og skal kjøpe seg sin andre kajakk velger oftest glassfiber eller carbon/kevlar.

Glassfiber kajakker er lettere, penere og stivere enn plast. Bakdelen er at de tåler litt mindre og koster mer. Ihvertfall om man skal kjøpe en glassfiberkajakk av god kvalitet. Man kan få kjøpt veldig billige glassfiberkajakker  av ukjent fabrikat produsert i Kina, men de er det lurt å styre unna. Carbon eller en blanding av Carbon/kevlar er enda stivere og lettere enn glassfiber, og kan også tåle mer. Bakdelen er at prisen blir høyere. De fleste glassfiberkajakker leveres også i carbonutgaver til en litt høyere pris.  Vær oppmerksom på det finnes veldig mye varierende kvalitet på glassfiber, carbon og kevlar kajakker på markedet. Dersom man velger et godt merke er man sikker. Vi kan anbefale Zegul, Tahe Marine, P&H, og Tiderace.

Les mer om havkajakk merker her.