LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Boka «KAJAKK» av Øystein Køhn/Harald Rishovd:

Kapittel 9) Barn i kajakk

familie på kajakktur

Alle barn ønsker å oppleve noe spennende, være med på voksne aktiviteter og gjerne identifisere seg med kjente personer eller opplevelser de har sett på film eller TV. Mange får tilfredsstilt sine behov gjennom aktiv lek, mens andre barn setter større krav. En glimrende måte å la dem få en slik opplevelse er gjennom padling og friluftsopplevelser sammen med voksne.

De fleste barn som får prøve kajakkpadling, blir raskt glade i aktiviteten og å være ute. Dette er nemlig så spennende og forlokkende at de vil være med ut på vannet, ikke bare se på fra land.

Enten de er med mor, far, bror eller søster på tur, eller kanskje melder seg inn i og trener sammen med den lokale kajakklubben, legger padling i ung alder grunnlag for en livslang aktivitet og mange fine opplevelser. Når barn og voksne padler sammen viskes generasjonskløften fort ut, for på vannet er vi alle like. Selv om styrkeforholdet kanskje ikke er det samme, vil de unges iver og pågangsmot fort oppveie manglende muskelstyrke og teknikk.

 

Ta med minsten i kajakken

Når barna er små lønner det seg å gjennomføre de første kajakkturene med barnet sittende mellom mor eller fars bein, i lasteluka eller i en av sittebrønnene på en toerkajakk (K-2). Det går greit å ha et lite barn sittende på fanget til en voksen, men det er veldig viktig at kajakken har en såpass stor sittebrønn at begge lett kommer seg ut ved velt. Dette må du forsikre deg om på forhånd, før du legger ut på tur. En sikrere løsning for de minste er å sitte i lasterommet med lukene oppe, men kun ved stille sjø.

Den aller beste løsningen for en kajakkpadlende småbarnsfamilie er å la mor eller far padle en enmannskajakk, mens den andre voksne og en eller to barn sitter i en K2. De fleste havkajakkprodusentene lager brede og stabile turtoere, og disse kan greit brukes med voksen sammen med et barn i sittebrønnen og et annet i det midtre bagasjerommet (mellom sittebrønnene).

 

Starte tidlig

Barn opplever som regel kajakker som stødigere enn voksne på grunn av lavt tungdepunkt

Barn opplever som regel kajakker som stødigere enn voksne på grunn av lavt tungdepunkt

Dersom du har ambisjoner om å ta med barna ut på padletur mens de vokser opp, er det viktig å starte tidlig og venne dem til å sitte i kajakken. Husk at alle turer må tilpasses svakeste deltaker, som i dette tilfellet er barnet. Dersom barnet føler seg trygt i og på vannet, kan det under kontrollerte forhold være lurt å la det krabbe ut/falle ut av kajakken for selv å oppleve hva som skjer. Husk at det må være lek- og lystbetont, at det alltid benyttes vest og at de foresatte har full kontroll. Dette må ikke bli en sjokkopplevelse, men en nyttig erfaring for barnet.

 

Tips

Mange kajakker har så store sitteromshull at det er god plass for små barn «i fanget» på den voksne padleren. Ettersom barnet blir større, kan det godt benytte det ene hullet i en tomannskajakk.

 

Korte distanser

Som med alle andre aktiviteter med barn, skal kajakkturer handle om korte distanser og hyppige pauser. Bruk like mye tid på å utforske vannkanten, fiske etter krabber, spise god mat, campe og kose dere, som til selve padlingen.

Legg inn hyppige bade- og lekepauser, slik at det blir moro å være ute. For de minste er det ikke bare selve padlingen som er gøy, men den totale opplevelse som f.eks. å sove i telt og fiske og padle som en del av turen.

Det er også viktig å huske at de aller fleste barn gjerne vil padle selv, ikke bare være passive passasjerer. La dem få sin egen, tilpassede åre og glem irritasjonen over at de aldri kan holde takten, sleper åra i vannet og stadig dunker inn i din åre.

Ettersom de blir eldre kan du langsomt lære dem padleteknikk, og når tiden er moden, la dem få sin egen juniorkajakk.

 

Tips

Det finnes flere gode kajakker spesiallaget for barn

Det finnes korte, smale kajakker og korte årer som er tilpasset barn og ungdom.

 

Tips

Legg gjerne et vannperiskop eller annet utstyr som engasjerer i kajakken. Det er nemlig utrolig fascinerende å sitte i kajakken og stirre ned på det som skjer under båten.

 

Sikkerhet

Alle typer padling krever at spillets regler følges. Når du har små barn om bord er det enda viktigere å være forsiktig og ta sikkerheten på alvor. Barn kan gjøre uforutsette ting og bevegelser du ikke er forberedt på. Dette kan i verste fall forårsake velt.

Været og vindforholdene kan også plutselig skifte, slik at du bør søke land. Vurder derfor alle forhold før du legger ut på tur med barn som ikke mestrer slike situasjoner på egenhånd.

Hvis barna padler egen kajakk må du på forhånd planlegge etappene og gjerne ha en nødløsning i bakhånd om kreftene tar slutt. En mobiltelefon eller annet kommunikasjonsutstyr i vanntett forpakning er greit å ha, dersom du har forsikret deg om at det er dekning i det aktuelle området. Da kan du avtale henting på annet sted enn det som opprinnelig var planlagt om det skulle bli nødvendig.

 

Kjekt å vite og tenke gjennom når du padler med barn::

Her er noen regler som bør følges når du har små barn med på turen. De lyder kanskje selvfølgelige, men kan være lette å glemme en vakker, solvarm dag på fjorden:

* Padle alltid nær land. Der ser og opplever du mer.

* Unngå åpne strekk og lange kryssinger.

* Legg opp turen i korte etapper med lek og hvile mellom.

* Padle aldri i store bølger med små barn om bord.

* Unngå alle steder med sterk strøm eller andre tekniske vanskeligheter.

* Ha alltid godkjent padlevest på alle som padler. Barn skal bruke redningsvest.

* Kle voksne og barn etter vanntemperaturen – ikke lufttemperaturen.

* Velt eller provoser aldri en kajakk med barn om bord, selv om det virker gøy for alle.

* Lytt til barnets ønsker og føy deg etter disse.

 

Mange produsenter av padlebekledning lager våtdrakter ned i 1-2 års størrelse, og det samme gjelder flyte- og redningsvester. Selv om dette kan virke som en dårlig investering, vil barnet få mye større utbytte av turen med godt utstyr de ikke fryser i og som de trives med.

Husk at barn blir fortere nedkjølt enn voksne, særlig om de ikke deltar aktivt i padlingen. Kle dem derfor etter forholdene, men ikke overdriv.

Glem ikke solskjerming, for refleksene fra vannet kan være harde for både hud og øyne. På solblanke sommerdager er fort å bli brent uten å merke hva som skjer. Bruk derfor solkrem med høy faktor, briller og hodeplagg på de yngste. Ha alltid et vanntett pakket tørt skift liggende lett tilgjengelig. Så snart leiren er etablert, bør minsten få på tørre og varme klær.

 

Kjekt å vite:

La barna tidlig bli fortrolige med vannet gjennom lek og moro. Ikke press svømmeopplæring på de yngste, men la det komme suksessivt som en naturlig del av badingen.

 

Tips

Det er viktig at barn som skal være med i kajakk ikke har panikk for å få hodet under vann. Lær dem å dukke, gjerne etter spennende gjenstander, slik at de blir fortrolig med det våte element.

 

Kajakksport for barn

I norske padlemiljøer er barn aktive fra 7-8 års alder. De kan gjerne være yngre, men et krav er relativ god svømmeferdighet. Det vanligste er å begynne i treningskajakker for flatt vann. Engelske Pyranha og portugisiske Sipre lager egne ”racerkajakker” for barn. Disse er lettpadlet, forholdsvis stabile og morsomme å padle for 7-12 åringer. I klubbene kan de delta i sprintkonkurranser over 200 meter, være med de eldre padlerne på treninger og generelt lære å oppføre seg i kajakk og trygg padling.

Barnet trenger heller ikke være gamle skrotten før han/hun kan begynne med elvepadling. Stadig flere produsenter lager gode kajakker for små padlere, og det er flere eksempler internasjonalt på at ungdommer på 13-14 år herjer med eldre padlere i rodeo.

Andre aktive kajakksporter som kan drives av barn er polo (basseng eller utendørs) og slalåm i elv. De fleste klubbene tilsluttet Norges Padleforbund driver dessuten innendørs bassengtrening vinterstid, noe som er perfekt når man skal lære seg å velte med kajakk, komme seg om bord igjen og andre teknikker som for eksempel eskimorulle.

Copyright: Øystein Køhn/Harald Rishovd

 

Share →