LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Sommeren er en utmerket periode til å skaffe seg erfaringen som gjør at du kan holde på hele året. De siste årene er det mange som har fått øynene opp for padlingens gleder og salget av kajakker har nærmest eksplodert. Det er mange gode grunner til å komme seg på vannet – kajakken kan brukes både til en real treningsøkt eller til rekreasjon. Og det er ingen grunn til å legge kajakken i opplag selv om gradestokken viser temperaturer som er nær frysepunktet. Folk flest må gjerne ha sine fire uker på vannet, bare jeg får mine 11 måneder, hører vi ofte fra kajakkentusiaster. Her er rådene for sikker padling året igjennom:

Solrik sommer
Det er utvilsomt sommeren som er tiden for de virkelig varme opplevelsene på blåmyra, og straks gradestokken kommer over titallet tidlig på forsommeren er forholdene for padlingen en ren nytelse. Det er gjerne lite båttrafikk og man kan nå våge å gå lengre ut fra land enn hva man gjorde under vinterpadlingen.
Noen dager frister det kanskje med rene treningsøkter og padling med raske åretak, mens man andre dager cruiser man sammen med andre padlere i et mer bedagelig tempo. Padling er vidundermedisin mot stive skuldre og ømme ledd, og kajakken kan brukes både for å trene styrke og spenst.
Med litt rutine innabords oppleves ikke bølgene som skremmende og turene blir morsommere når man har opparbeidet seg såpass erfaring at en vet hvor mye kajakken tåler av krenging og hvordan den oppfører seg i møte med større bølger.
Fire uker midt på sommeren kan det være så mye aktivitet på vannet at en nærmest må padle slalåm mellom fartøyene, og blir det i overkant mye båttrafikk får man heller glede seg over de 11 måneder i året da man som kajakkpadler har fjorden omtrent alene.

Herlig høst
Tidlig om høsten er ofte forholdene ideelle for padling og på dager da sola skinner og vinden er behagelig, er det bare å legge i vei. Spesielt morsomt er det å gå nær land der det er mulig å observere livet i fjæra, og i det klare vannet kan man få se både småfisk og krabber som løper over den hvite sandbunnen.
Når utkikkspunktet er nær vannflaten blir perspektivet annerledes og derfor kan kystlandskapet oppleves helt annerledes fra setet i kajakk enn om bord i en båt. For nybegynnere er høsten en fin tid å bli kjent med kajakken, tilskuerne på land er færre og rutinen man opparbeider seg i de tidlige høstmånedene kommer til nytte senere i sesongen.
Planlegger man vinterpadling er det viktig allerede nå å få et godt grep på padleteknikken og det kan være lurt å prøve ut både padling med høy takt og turer med mer rolige tak. Er man to eller flere kajakker i følge gir dette en ekstra trygghet og skulle det oppstå situasjoner med store bølger kan padlerne da legge seg tett inntil hverandre. Når man tar et godt tak i sidemannens kajakk vil farkostene fungere som en flåte og sjansen for velt er da minimal.
Mange drar kajakken ut på en strand og vasser uti før man går om bord. En slik metode for entring kan imidlertid være en isende kald opplevelse midt på vinteren og tidlig om høsten er det derfor smart å lære seg teknikken med ombordstigning fra brygge. For å komme seg tørrskodd om bord må man da balansere vekten og det er viktig å holde tyngdepunktet så lavt som mulig.
Stikk bena inn i åpningen på kajakken og bøy overkroppen bakover – slik at tyngdepunktet er nærmest mulig skroget. Etter et par famlende forsøk med å åle seg inn på denne måten klarer man som regel å komme seg inn i kajakken uten at sokkene blir dryppende våte.

Vibrerende vinter
I vintermånedene kan det være lurt å bruke et isolerende sitteunderlag i bunnen av båten for å holde på varmen. I tillegg må man passe på at skjørtet som går rundt padleren og åpningen av kajakken er godt strammet slik at det ikke kommer inn vann. Aller helst bør man iføre seg tørrdrakt, men på korte turer kan våtdrakt og vindjakke eller en kombinasjon av vanlig treningsstøy og vindtette klær være tilstrekkelig.
De fleste vinterpadlere har såpass rutine at man ikke er redd for å gå rundt, men for sikkerhets skyld bør man nå padle innaskjærs og nær land. Hvis uhellet skulle være ute kan man da enkelt kunne ta seg opp på bredden, og er det flere padlere i følge oppleves dette som ekstra betryggende. Når minusgradene tar overhånd blir turene gjerne korte, men så lenge leia er isfri er det ingen grunn til å henge vekk padleåra.
For å holde varmen i kroppen er det lurt å ”sykle” med bena samtidig som en padler med overkroppen. Dette er en øvelse som bidrar til å holde blodomløpet i gang nedentil og utføres ved å bevege én arm og ett bein samtidig. For å holde balansen må øvelsen utføres med beinet som befinner seg på motsatte armer og bein slik at når padleåra settes i sjøen på babord side trekkes beinet på styrbord side noen centimeter opp mot åpningen i cockpiten. Med litt trening kommer man inn i rytmen og så lenge bevegelsene av armer og bein hele tiden utlikner hverandre vil kajakken være stabil.

Vidunderlig vår
Når isen slipper taket er det på tide å få spadd kajakken ut av snøfonna. Selv om temperaturen er over frysepunktet og det er behagelig i solveggen kan havet allikevel være forræderisk kaldt. Det er derfor nødvendig å tenke sikkerhet og noen av forholdsreglene bør være å gjennomføre kajakkturene nær land, med våtdrakt under treningsjakka – eller aller helst tørrdrakt – og i et område hvor det enkelt å komme meg innomhus i tilfelle kajakken går rundt.
Enkelte steder må man kanskje padle i bue for å unngå store isklumper som flyter dypt i vannet, og det er selvsagt spennende å avslutte årets første kajakktur oppå et isflak. Erfaringen fra vinterens kajakkturer er at man kan være kald på bena samtidig som man er varm på overkroppen. Det er derfor lurt å bruke ullsokker og forsatt ”sykle” med bena for å holde blodomløpet i gang.
Straks man er i gang med padlinga tenker en ikke lengre på kulda, men gleder seg derimot stort over alt en får se og oppleve fra padlerens posisjon nær havoverflaten. Det er morsomt å gå tett inntil brygger og hytter som jeg midt på sommeren kun observerer fra noe avstand. Krystallklart vann og fantastisk sikt gjør det mulig å se flere meter rett ned i dypet og på den måten oppdager grunner og skjær som man kanskje tidligere ikke ante eksistensen av.

Share →

Legg igjen en kommentar