LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Boka «KAJAKK» av Øystein Køhn/Harald Rishovd:

 

Kapittel 10) Jakt og fiske fra kajakk

 

Å kunne kombinere padling med andre friluftsbaserte aktiviteter er flott. Hvis vi ser på kajakkens opprinnelse, var jo denne et jakt- og fiskefartøy for eskimoene, så hvorfor ikke ta opp arven etter dem?

Selv om vi ikke behandler kajakken med samme selvfølge som en eskimo, som sitter som limt fast i båten, kan den gi oss flotte og spennende opplevelser vi ellers hadde gått glipp av.

Dersom du kjenner begrensningene og planlegger jakt- eller fisketuren deretter, ligger mulighetene åpne. Kajakken er rask, og du kan forflytte deg langt på relativt kort tid. Samtidig kan du bevege deg omtrent lydløst og komme nær innpå vilt og fisk, enten du ferdes i salt- eller ferskvann.

Når fjorden «koker», kan du få spennende og uventede opplevelser. Du sitter lavt og kan risikere at fisken formelig spretter opp på dekket.

 

Det finnes flere gode kajakker spesiallaget for fisking

Utstyret

Til fiske anbefaler vi en forholdsvis bred rekreasjons- eller havkajakk. Disse er stabile sammenliknet med racer- og turracere, samtidig som sittebrønnen som oftest kan beskyttes med spruttrekk når bølgene eller nedbøren blir plagsom.

En ekspedisjonsutrustet havkajakk har flere festemuligheter på dekket, enten med tau, elastiske snorer eller hemper. I tillegg har den som regel vanntette bagasjeluker for transport og oppbevaring av utstyr.

Det finnes også spesielle jakt- og fiskekajakker. De er flatere, bredere og kortere enn tradisjonelle turkajakker. Stor sittebrønn gjør det også lett og fort å komme inn og ut. Disse kajakkene er trege å padle, med veldig stabile.

En flat fiskeveske som er festet på brystet er praktisk. Dersom frontstykket er avstivet, kan det foldes ut som et lite arbeidsbord. Fest små bokser og esker med sluker, jigger og fluer til «bordet» med borrelås, og ha alt småutstyret er lett tilgjengelig. Da slipper du å vri deg eller forflytte tyngdepunk­tet når du skal bytte sluker eller ordne på utstyret. På en bred stabil kajakk er det også en god ide å feste en fiskekum (plasteske/boks) på akterdekket. Denne legger du fangsten i.

 

Tips

Lag din egen «kajakkfiskeveske» som inneholder det nødvendige utstyret. Den fester du på dekket foran sittebrønnen, slik at den alltid er lett å få tak i.

 

Øvelse gjør mester

For at fisketuren skal bli vellykket, må du være fortrolig med kajakken. Dersom du sitter skjelvende og anspent, blir turen fort mer slitsom enn givende. Øv deg derfor under betryggende forhold, gjerne sammen med en erfaren padler, og velg en bred stabil kajakk som passer til aktiviteten.

Likeledes bør du trene på å bruke fiskeredskapen, slik at du ikke får en overraskelse når det blir «alvor». Sjekk din egen og kajakkens reaksjon når du kaster og haler inn fisk. Om du ikke får fisk under trening, kan du simulere en situasjon ved å henge litt vekt på kroken og hale dette om bord.

 

Tips

Si alltid fra hjemme hvor du skal jakte eller fiske og hvor lenge du skal være borte. Selv om du har det fint og glemmer klokka, bør ikke dagen ødelegges for de som sitter og venter på deg.

 

Fiskemetoder fra kajakk

 

En dyktig kajakkpadler kan klare det meste, selv om farkosten for utenforstående kan virke både smal og ustø. Men til tross for dette utsagnet begrenser mulighetene seg noe for de fleste turpadlere.

Dorgefiske er uten tvil det greieste. Bruk en kort stang med åpen haspel eller multiplikator. Sett stanga fast på dekket, slik at den ikke er i veien for padlingen. Du må ikke padle for fort, slik at sluken «planer» på overflaten. Husk gode svivler, ellers får du masse tvinn på snøret.

Fluefiske fra kajakk er mer krevende, vi anbefaler her en lett og forholdsvis kort stang, gjerne AFTM klasse 5. Glem alle ambisjoner om lange kast, og bruk heller tid på å lure deg lydløst inn på de fine fiskeplassene.

Sluk- og spinnerfiske er nok utvilsomt det som er lettest å gjennomføre når du sitter i en kajakk. Da kan du kombinere vanlig kasting med dorging eller pilkefiske på bunn. Bruk hurtigkoplinger mellom snøre og sluk, slik at unødig fomling unngås. Med en middels kraftig, ni fots haspel med toppaksjon kan du kaste riktig langt, selv om du sitter lavt og ustøtt. La stanga utføre kastet, ikke kroppen, slik at du beholder tyngdepunktet midt i kajakken. Det letteste er å kaste på skrå framover, slik at du slipper å vri kroppen.

Når du kaster og fisker, bør åra ligge tvers over dekket, rett foran sittebrønnen, slik at den er lett å få tak i om det blir påkrevd med et støttetak. Husk åreline/strikk så åra ikke blåser bort.

Håndsnøre og pilk er også grei redskap når du vil fiske fra kajakk. Da jobber du hele tiden loddrett og nær ripa, og det er liten sjanse for vipp og ustabilitet. Glem ikke å feste utstyret til dekket med snor eller klips slik at det ikke glir av og forsvinner i dypet.

 

Bruk hov

Når fisken skal landes, bør du bruke en kort hov som er festet i elastisk snor til kajakken.

Stor fisk kan være vond å håndtere, så en «priest» er å anbefale til avlivingen. Utsett sløyingen til du er på land og legg fisken rett i «fangstposen». Alternativt kan du la avlivet fisk henge i snor etter/under kajakken til du kommer på land.

Hvis dere er flere sammen, kan kajakkene støtte hverandre ved å ligge tett sammen under landingen av stor fisk.

 

Hodelykt

En hodelykt er praktisk og nesten uunnværlig når du fisker. Å tre snøre gjennom ørsmå øyer på flue eller sluk er nesten umulig i tussmørket. Det finnes gode, vanntette hodelykter for slike formål. De er dessuten meget gode «lanterner». En moderne LED-lykt har lang levetid på batteriet og gir mer enn godt nok arbeidslys.

 

Tips

Mange som jakter og fisker fra kajakk foretrekker årer uten vinkel mellom bladene. Dette fordi en rett åre ikke så lett skjærer ned i vannet om du legger den fra deg i fanget.

 

 

JAKT FRA KAJAKK

En kajakk er i utgangspunktet ikke spesielt egnet til alle former for jakt. Dertil den for liten og ustabil. Rekyl fra kraftige rifler eller hagler i sideskudd kan være nok til å forrykke tyngdepunktet og forårsake velt.

Til tross for disse dystre utsagn, skal vi allikevel ikke avskrive kajakken i jaktsammenheng, for i spesielle tilfeller som fugle- og seljakt er den svært anvendelige. Om du ikke skal jakte fra kajakken, kan den bringe deg til gode jaktplasser, og det er flott å kunne gli lydløst fram i trange sund, mellom holmer og skjær akkurat når dagen bryter fram.

 

Fuglejakt

Jakt på ender og gjess kan foregå fra kajakk, om du viser forståelse for de begrensninger farkosten har. Sjøfugljakt fra havkajakk er populært blant mange jegere, som har høstet godt bytte fra «sjøsiden».

Visse forutsetninger må man imidlertid ta under slik jakt. I en kajakk bør skuddet fortrinnsvis avfyres i båtens lengderetning eller på skrå ut fra denne. Et skudd på tvers kan lett føre til svømmetur om du ikke er flink til å fange opp rekylen med kroppen.

Dette er imidlertid en treningssak, og dersom du er trygg i kajakken, burde du også fort kunne lære å skyte i alle retninger uten fare for å tippe rundt.

En annen teknikk er å «ankre opp» inne i sivet og vente på at fuglene kommer trekkende. Da ligger du støtt og kan skyte uten fare for velt. Glem ikke at viltet skal hentes etter skuddet. I sivet kan det være vanskelig.

 

Beverjakt

Etter at beveren har formert seg fort i store deler av landet, har også jegerne fått opp øynene for denne ressursen. Tidligere var pelsen mest ettertraktet, men i dag er det også mange som setter pris på kjøttet.

Beveren er skumringsaktiv og kommer vanligvis ikke ut av hytta før sola er i ferd med å forsvinne. Den er sky og lett å skremme, om du går på post etter at den har kommet ut. Dessuten bygger den ofte dam og hytte på steder som er vanskelig å nå til fots. Du kan derfor padle deg fram til posteringsstedet og skyte fra land eller «ankre» opp og bruke kajakken som base.

I mange tilfeller vil beveren kaste seg i vannet og dukke etter at skuddet er gått, og da er du helt avhengig av en kajakk for å få tak i den.

Skudd fra kajakk må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Spesielt gjelder dette rifleskudd som krever stor presisjon, hvor selv små ustøheter i underlaget gir avvik i treffpunktet.

 

Sikring og stell av våpen

Våpenet bør festes til kajakken eller sikres på annen måte, slik at det ikke forsvinner i dypet ved velt eller annet uhell. Bruk gjerne en lang og elastisk snor, slik at den ikke strammer når børsa legges til skuldra. Ammunisjon kan du stikke ned i et stykke celleplastmateriale eller isopor som festes med tape eller annet foran sittebrønnen. Der er den lett tilgjengelig og flyter om den havner i det våte element. Et patronbelte festet på dekket foran sittebrønnen er et annet alternativ.

Etter hver tur på vannet må våpenet rengjøres, pusses og oljes grundig. Dette er spesielt viktig når du har padlet i saltvann. Om du slurver kan det bli forringet av rust og ødelagt på kort tid. Et strøk olje på alle metalldeler før du legger ut, er heller ikke dumt.

Et våpen skal ikke være ladd før selve jakta begynner – og selvsagt sikret fram til det er klart for skudd. Dersom dere er flere jegere i følge må dere tidlig bli enige om i hvilke retninger det kan skytes, slik at det ikke er noen mulighet for misforståelse.

 

Lovligheten av jakt og fiske fra kajakk

Dersom det ikke foreligger spesielle restriksjoner og du har gyldig fiskekort i innlandet, kan du bedrive sportsfiske fra kajakk. Vær imidlertid oppmerksom på at det i mange vann er forbudt å fiske fra medbrakt båt, kano og kajakk. Dette gjelder også barn under 16 år, som det ikke kreves fiskekort av.

I sjøen er det ikke restriksjoner på fiske fra kajakk, bortsett fra at det en del steder og i perioder ikke er lov til å fange edelfisk (laks og sjøørret).

Så lenge det ikke er montert eller benyttet motor på kajakken, er det ingen restriksjoner på jakt fra slik farkost, men jegeren må ha avlagt jegerprøve, betalt årets jegeravgift og ha fellingstillatelse(r).

Husk at jaktsesongen og fredningsbestemmelsene kan variere fra et sted til et annet. Sett deg inn i disse og følg dem.

 

Kjekt å vite:

Jakt og fiske er i følge Friluftsloven ikke underlagt den såkalte allemannsretten, og du må derfor alltid inneha tillatelse fra grunneier eller den som disponerer området. I kapittel XV i friluftsloven står det bl.a. «Tur- og friluftsfolket er som alle andre bundet av viltloven av 29. mai 1981 og av de forskrifter som er gitt i henhold til denne.»

Copyright: Øystein Køhn/Harald Rishovd

Share →