LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Utdrag fra boka  «KAJAKK» av Øystein Køhn/Harald Rishovd

Padlebekledning

Utvalget av spesialkonstruert padlebekledning har etter hvert blitt formidabelt. Det er ingen ting i veien for å padle med en solid ”allværs” skalljakke av Gore-Tex, Dermizax eller liknende materialer. Fordelene med en dedikert padlejakke er imidlertid at den har trange mansjetter rundt håndleddene for å hindre vanninngang, kortere midje for å bedre tilpasning mot sittebrønnstrekket, trangere hals for å ikke slippe inn så mye vann ved en rulle og en fasong på skuldrene som passer med den stillingen man har i kajakken.

 

Tips:

Kle deg for en eventuell velt når du skal padle kajakk. I land som Norge er det derfor viktig å kle seg for vanntemperaturen, ikke lufttemperaturen. Det kan godt være +20 °C i luften, men allikevel kun +8 °C i vannet.

 

Padlejakker

Mange padlere kjøper en padlejakke sammen med vesten og sittebrønnstrekket. Jakkene finnes i mange typer og utførelser; alt fra lette kortermede sommerjakker til kraftige vanntette tørrtopper til vinterpadling. Ditt bruksområde må bestemme hva som passer best. Før du kjøper «drømmejakka» må du sjekke om fasongen og størrelsene passer deg, om den gir den beskyttelsen mot vær og kald vannsprut du ønsker og om kvaliteten er god. Et minimumskrav er tapede sømmer og neoprenlukkinger i halsen og rundt håndleddene. Vi foretrekker også at jakka er laget av et vindtett, vanntett og ventilerende stoff. Liker du å leike i grov sjø, eller dra ut på lange padleturer i uskjermede farvann, er en jakke med dobbel midje å foretrekke. Med den ene delen av midjen på innsiden av sittebrønnstrekket og den andre utenpå, er du godt sikret mot uønsket vanninngang.

 

Padlebukser

Padlebukser lages gjerne i samme materialer som jakkene, og finnes i alt fra rimelige og tynne sommerbukser til kraftige tørrbukser til bruk i skikkelig kaldt vann/vær. Bestem buksetype etter eget bruk og behov. Vær imidlertid nøye med å finne en bukse som passer deg godt, og som har en fasong som er tilpasset stillingen du har når du sitter i kajakken (unngå glipe i korsryggen når du sitter i padlestilling). Se etter detaljer som tapede sømmer og forsterkninger på knærne og i baken, samt tett lukking like over ankelen.

 

Tips:

Bukser med seler kan være litt ukomfortable når du sitter i kajakk. Slakk selene slik at ikke buksa trekkes hardt mot skrittet når du sitter i båten.

 

Våtdrakter

De fleste neopren våtdrakter for padling lages i 3 mm tykkelse, og har såkalt Long John fasong. Det vil si at drakten har bein, rygg (midje og skulderstropper), men ikke armer. Noen padlere foretrekker å plusse på med våtdrakt jakke, men de fleste velger en tynnere padlejakke som ikke strammer så mye mot kroppen. Dette er imidlertid en ting du selv må vurdere.

 

Tørrdrakter

Utvalget av funksjonelle og komfortable tørrdrakter har blitt stort, men mange av draktene er kostbare. Om du skal velge tørrdrakt, eller Long John våtdrakt med ulltrøye og padlejakke, er et valg du må gjøre selv. Med tørrdrakt og et sett ullundertøy er du i hvert fall tørr utenom den fuktigheten din egen svetteproduksjon gir.

Tørrdrakter for padling må være konstruert for sittestillingen i kajakken, dvs at ryggstykket er langt nok til at drakten ikke dras hardt opp i skrittet når du padler. De fleste draktene har lukking og åpning på ryggen (vanntett glidelås). Sjekk at denne er plassert slik at du klarer å betjene den på egenhånd. Mansjettene på håndledd, i halsen og rundt anklene må være så trange at det ikke slipper noe vann inn. De fleste er laget for å trimmes med skarp saks/kniv av padleren selv.

Når du skal kjøpe tørrdrakt, kan du velge mellom helt vanntette materialer, og vanntette, men pustende materialer. Sistnevnte er absolutt å foretrekke, mens husk at jo flere klær du har på innsiden av drakten, jo dårligere blir de ventilerende egenskapene, for fukten blir liggende i mellomplaggene uten mulighet til å slippe helt ut.

 

Kjekt å vite:

En tørrdrakt med hull eller lekkasje er rett og slett er farlig. Fyller en slik drakt seg med vann blir den i beste fall tung å svømme med. I verste fall kan du bli trukket under!

 

Hydroskin

De senere årene har det kommet flere veldig tynne neoprenstoffer, eller belagte fleecematerialer for vannsport. Disse er myke, komfortable og veldig godt egnet for padling, om det ikke er alt for kaldt i vannet. En annen fordel med slike materialer er at du kan ta deg en kjapp rulle for å fukte drakten, slik at den kjøler bedre på en stekende varm dag. Drakter i denne typen materialer skal være ettersittende. De trenger derfor ikke trange mansjetter rundt håndledd, hals eller ankel.

 

Undertøy

På varme dager kan du godt bruke syntetisk sportsundertøy under padlejakka. Er det kaldt i været, eller om du skal padle lange etapper med fare for å bli våt, foretrekker vi lett ullundertøy, eventuelt undertøy strikket i kombinasjonen ull/syntetfiber. Ull isolerer selv når det er vått, noe som kan være viktig om du får dårlig vær i løpet av turen, eller litt vann på innsiden av padlejakka etter en rulle eller tur i vannet.

 

Våtsko eller sportssandaler

Våtsko og sportssandaler som egner seg for padling finnes i mange typer og materialer. Til vinterpadling fungerer såkalte Mukluks (knehøye våtsko) veldig bra, mens ankelhøye våtsko fungerer godt vår, sommer og høst. På de varmeste dagene foretrekker mange å padle med sportssandaler, men velger da modeller av nylon/neopren, ikke flotte sandaler med skinn og lærbesetning. Mange padlere synes at sandalene kan bli for stive mot rorpedalene.

 

Tips:

Bruker du sokker inne i våtskoene reduseres den vonde lukten betydelig. Våtskoene bør dessuten skylles godt etter hver tur og vaskes med jevne mellomrom.

 

Padlehansker og årevotter

Hendene er de kroppsdelene som er mest utsatt for kaldt vann. Det er derfor viktig å beskytte disse, og samtidig passe på at det ikke kommer mye kaldt vann opp på håndleddene. Dette kan du gjøre med padlehansker eller årevotter.

Padlehansker er som oftest laget av tynn neopren. Disse kan med fordel være ekstra tynne inne i hånden slik at du har god kontakt med åra. På utsiden (der du får vannspruten) kan de med fordel ha litt tykkere neopren for å isolere bedre.

Årevotter likner en pose som festes rundt åreskaftet og trekkes opp over håndleddet og underarmen. De sikrer maksimal kontakt med åra, men beskytter noe dårligere mot vinterkaldt vann enn padlehansker.

 

Tips:

Hvis du overraskes av dårlig vær og ikke har noe å ha på hendene, kan du tre hendene inn i et par plastposer og gripe rundt åreskaftet inne i disse.

 

Lue og sydvest

Kald vind kombinert med vannsprut kan være ekstremt nedkjølende for hodet. Det er derfor viktig å bruke egnet lue etter årstiden. Om sommeren bruker mange padlere bare en caps med brem som beskytter mot sola. I kaldere vær, eller om det blåser kraftig, liker vi best fjelluer i Gore-Tex, Triplepoint, Dermizax eller liknende vanntett, vindtett og pustende materiale. Er det lite vind kan også en tradisjonell ullue for vintervær godt brukes.

I pøsende regnvær er den gode, gammeldagse sydvesten av vanntett materiale (”oljehyre”) å foretrekke, for den beskytter hodet, samtidig som den hindrer vann i å renne nedover nakken og ryggen. Er det derimot isende kaldt, er en dykkerhette av neopren en meget varm og sikker løsning.

 

Tips:

Vi har alltid en fôret og vanntett fjellue liggende blant det tørre tøyet når vi er på tur. Selv på sommerdager kan slike være gode å ha om det blåser kald vind.

 

Bekledning for varme dager

På varme sommerdager og når vannet måler over 16-17° C, trives vi godt i en lett padlejakke eller en såkalt «Hydroskin overdel». Brukes jakke, er det gjerne med en tynn sportstrøye under. Hydroskin og liknende materialer brukes rett på kroppen. På underkroppen har du en komfortabel shorts i hurtigtørkende kunstfiber eller tynn neopren, Hydroskin eller liknende materiale. På føttene brukes sandaler for vannsport eller våtsko.

 

Bekledning for kjølige og litt kalde dager

Tidlig på våren og seint på høsten kan det ofte være en hyggelig lufttemperatur, men samtidig skikkelig kaldt i vannet. Da foretrekker vi Long John våtdrakt, ulltrøye og padlejakke. På føttene bruker vi våtsko (gjerne knehøye Mukluks, om det er veldig kaldt vann), mens hendene dekkes av padlehansker. På hodet bruker vi en fjellue som f.eks Lowe Alpine Mountain Cap. Er det mye vind, kan du med fordel feste en brillesnor eller annen snor med hurtigregulering i hver av øreflappene slik at lua strammes godt ned på hodet uten å blåse av.

 

Bekledning for vinterpadling

Hvis det er så kaldt i vannet at selv en rask dupp kan være farlig, anbefaler vi tykk våtdrakt eller en tørrdrakt. Eventuelt er tørrtopp og -bukse en mulig løsning, men da må du være sikker på at dette passer sammen, slik at det ikke lekker inn vann i livet. På hodet bruker du dykkerhette eller fjellue, mens føttene nesten uansett hvor kaldt vann det er, vil trives godt i Mukluks av 3-5 mm neopren. Ved all vinterpadling anbefaler vi padlehansker av neopren.

Copyright: Øystein Køhn/Harald Rishovd