LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Boka «KAJAKK» av Øystein Køhn/Harald Rishovd:

Kapittel 11) Ta bedre padlebilder

Fristende kajakkpadling

Det er alltid hyggelig å ha med gode «skrytebilder» hjem fra padleturen, men dessverre blir det ikke alltid slik. Årsakene kan være så mange; varierende fra dårlig utstyr til manglende evne og innsikt i å lage gode bilder. Med dagens utstyr og et minimum av kunnskap om fototeknikk burde dette imidlertid ikke være noe problem. Du behøver slett ikke investere tusenvis av kroner for å ta bilder som holder mål. Bruk bare litt tid på å lære deg hvordan du tar slike bilder og litt grunnleggende fototeknikk.

 

Utstyret

Mens profesjonelle fotografer foretrekker tunge speilreflekskameraer og tunge linser, vil padleren og fotoamatøren som oftest være fornøyd med et godt kompaktkamera, gjerne med zoomobjektiv. Et lite kamera er også mer hensiktsmessig, både med tanke på bruk, oppbevaring og frakt. Det samme gjelder videoopptakere. En stor skulderstøttet modell egner seg dårlig i kajakken, så her bør du helst satse på lett og lite utstyr.

 

Tips

Tenk både volum, vekt og ikke minst emballasje og anvendelighet når du kjøper utstyr for å fotografere fra kajakk. Her er nemlig planlegging og pakking viktig.

 

Enkel betjening

De beste bildene er som regel øyeblikksbilder, plutselige hendelser og situasjoner som ikke er planlagt. Da er det viktig å ha kameraet for hånden og slippe å fomle med bagger og bokser. Nå er det imidlertid ikke så mange som tør å ha et kostbart kamera hengende om halsen, med sjøsprøyt og fare for velt, så da lønner det seg å satse på et vanntett kamera.

Det finnes flere meget gode vanntette og sprutsikre kameratyper på markedet. De er lette og vanligvis greie å betjene. Det er viktig, for i kajakken bør du ikke gjøre mer enn å zoome og trykke på knappen for å lage et bilde. Jo flere innstillinger, desto mer plunder og tidstap.

Hold deg derfor til enkle apparater som er lette å betjene, om du ikke er «proff» og avhengig av spesialutstyr.

I dag snakker vi nesten utelukkende om digitalkameraer, så det er de vi omtaler her. Vanlige filmbaserte apparater vil etter alt å dømme snart være vekk fra amatørmarkedet, og dessuten er de ikke så hendige som de digitale, sett med padlerens øyne. Med et digitalt kamera har du dessuten ufattelig mange muligheter, sammenliknet med de «gamle» analoge modellene.

 

Tips:

Baserer du fotograferingen på kun ett stort minnekort, kan du risikere å miste alle bildene om uhellet er ute og kortet blir ødelagt. Mange foretrekker derfor å ha med flere middels store minnekort (128 eller 256 mb minne) eller en ekstern lagringsenhet/harddisk.

 

Hvor god oppløsning

Som amatørfotograf uten planer om å lage enorme bildeforstørrelser, trenger du ikke drøssevis med megapiksler, men en viss terskel bør du bevege deg over. De billigste apparatene og mobiltelefonkameraer gir pr i dag lite tilfredsstillende bilder, så vi anbefaler derfor å sette grensa nedad ved 4 megapiksler. Hvis objektivet er godt, får du skarpe bilder som tåler forstørrelser opp til ca A-4 format med et slikt kamera.

Et padlekamera bør ha zoom, men den bør nødvendigvis ikke være så kraftig. 3 – 5 ggr er passe. Mange kameraer har såkalt «digital zoom» i tillegg til den analoge. Ligg unna denne, for da forstørres kun billedpunktene og en forstørret kopi blir meget kornete og uskarp.

Hvis zoomen blir større enn 5 ggr og været er rufsete, kan det noen ganger være vanskelig å holde kameraet stille, slik at bildene blir uskarpe. Ved rolige forhold er ikke dette noe problem.

Når du sitter i kajakken er faktisk en vidvinkel ofte mer anvendelig enn en telelinse, for som regel er motivet ganske nær, om du ikke driver med fotografering av dyr og fugler.

 

Bildekvalitet

Det hjelper lite med 4 mp om du ikke bruker kameraets oppløsning fullt ut. Det er trist å komme hjem og oppleve at ”drømmebildet” ble kornete og uskarpt da det ble blåst opp til A4 format, fordi bildene ble tatt i laveste jpeg-kvalitet.

Vi anbefaler derfor at du velger høyeste jpeg-kvalitet, som vanligvis kalles «Fine» eller «Super-Fine». Les mer om dette i kameraets bruksanvisning, under «bildemeny».

Noen kameraer kan også ta såkalte «Raw-filer», men disse er bare for spesielt fotointeresserte som liker å jobbe med bildebehandling på profesjonelt nivå på PC i etterkant. «Raw» formatet er ukomprimerte bildefiler som hver tar veldig stor plass (mange mb) på minnekortet.

 

Vanntett eller ikke

Vi har allerede nevnt at et vanntett kamera (waterproof) er å foretrekke. Da er du sikker på at det ikke blir ødelagt av nedbør, sjøsprøyt eller et uventet velt. Det kan du dessuten ha det hengende rundt halsen, i en frontlomme på vesten, eller festet på frontdekket mens du padler, slik at det alltid er tilgjengelig når en situasjon plutselig inntreffer. Slike kameraer koster litt mer enn andre, men de er verd investeringen. De rimeligste utgavene tåler bare en dypp ned til 1,5 meter, men dette holder i massevis for padling.

Vær oppmerksom på at enkelte apparater markedsføres som «vannavvisende» (water resistant»). De er ikke vanntette, men skal tåle sprut, nedbør og i beste fall en lynrask tur i vannet.

Saltvann er meget ødeleggende på alt elektronisk utstyr, så vær nøye med å lese forutsetningene før du evt. gjør krav på å få skade dekket på forsikring eller garanti.

For noen få tusenlapper får du fullgode, vanntette kameraer som gir utmerket resultat. Snakk med erfarne fotografer eller fotohandleren om hva som er best til ditt behov.

Selv vanntette kameraer trenger rengjøring, spesielt etter bruk i, på eller ved saltvann. Skyll derfor kameraet forsiktig under lunkent vann fra springen etter padleturen. Tørk så vekk all resterende fuktighet med en tørr klut. Bruker du et vanntett kamerahus utenpå kameraet, bør alle o-ringer og pakninger smøres med silikonfett med jevne mellomrom.

 

Tips

Videoopptakere er aldri vanntette, så disse må alltid pakkes forsvarlig, slik at de ikke utsettes for sprut og vann. Det skal nemlig svært lite fuktighet til før de svikter.

 

Vanntett emballasje

Aquapac vanntett kameraetui

Aquapac vanntett kameraetui

Uansett hva slags padlekamera du satser på, bør det kunne emballeres vanntett. Og her har du mange muligheter.

Et kompaktkamera er så lett og lite at det er nok med en vanntett pose eller beholder som er spesiallaget for slike apparater. Den er ikke støtsikker, men vanntett, om den er lukket korrekt.

Det finnes også vanntette spesialvesker med rullelukking for tyngre kamerautstyr. De er meget solide og tåler langvarig og hardhendt bruk. De lages for både kompaktkameraer og speilrefleks (med korte linser) og kan bæres som en vanlig kameraveske.

Hvis du satser stort på fotograferingen, bør du investere i et vanntett hus som monteres rundt kameraet. Slike leveres til mange kompaktkameraer, enkelte speilreflekskameraer og videoopptakere, men koster forholdsvis mye.

I verste fall kan du fotografere eller filme gjennom en helt blank plastpose som er strukket stramt foran objektivet. Det reduserer billedkvaliteten, men du får jo bilder.

Den beste kameraemballasjen er utvilsomt vanntette og støtsikre bokser av den typen som Pelicase lager. De er meget solide og leveres i mange størrelser. En Pelicase kan monteres på dekket eller ligge nede i kajakken, mellom beina på padleren. Den bør alltid være sikret, slik at den ikke driver av sted ved et velt. Ulempen ved en slik boks er at den må åpnes og kameraet tas ut hver gang du skal ha bilde. Dersom du er veldig ivrig fotograf og foretrekker speilrefleksutstyr anbefaler vi dette i en Pelicase og et vanntett kompaktkamera rundt halsen for øyeblikkssituasjoner.

 

Tips

Bruk alltid linsebeskytter (støvdeksel) foran objektivet når du er på vannet. Sprut, vanndråper og saltavleiring på glasset gir stygge flekker og reflekser på bildene.

 

11 råd som gir deg bedre bilder

Med et moderne kamera er det lett å ta bilder, men ikke alltid like lett å ta gode bilder. Spesielt vanskelig blir det når du sitter i en ustø og kanskje vinglete kajakk. Vi skal derfor gi deg noen tips:

1) Gjør alle innstillinger før du setter deg i kajakken og bestem deg for hvilken følsomhet som er best. Vanligvis kan det lønne seg å velge en høy ISO verdi, for da takler du flere lysforhold. Dette er også en fordel fordi det er vanskelig å sitte stille mens du fotograferer, og da kan bildene bli bevegelsesuskarpe. 200 ASA er et greit utgangspunkt. Om lyset er ekstra dårlig må du kanskje øke verdien ytterligere, men vær da oppmerksom på at bildene fort blir kornete når de kopieres og forstørres. Vi råder deg derfor til å sjekke lysmåleren før du legger ut, så ser du hva som er best for dagens forhold. Fra kajakken bør du ikke eksponere under 1/125 sek. for å unngå uskarphet. Dersom objektet er i bevegelse, bør du eksponere enda raskere, for eksempel 1/250 sek. Dette kan du justere med ASA verdien (ISO) eller kameraets setting (f.eks ved å bruke «sport»).

2) Dersom bakgrunnen er veldig lys har lysmåleren lett for å bli lurt. Da må du sørge for at mesteparten av hovedmotivet dekker billedflaten eller stille inn kameraet manuelt. Det er mange som har blitt skuffet over «svarte padlere» mot en flott bakgrunn. Husk at solreflekser fra vannet også kan «lure lysmåleren».

3) Prøv å fotografere i medlys. Da vil motivet som regel framstå klart og du slipper motlysreflekser i objektivet.

4) En vanlig feil er å holde kameraet skjevt, slik at horisonten også blir skjev. Da ser det ut som vannet renner ut i den ene enden av bildet og padleren er på full fart mot avgrunnen. Det er ikke pent, så tenk horisont hver gang du tar et bilde over vannet.

5) Konsentrer deg om hva som er hovedmotivet, og la dette fylle bildet. En vanlig feil er at motivet er alt for langt vekk, slik at billedflaten fylles av himmel og hav. Nærbilder er ofte bedre enn vidvinklede «miljøbilder» (med padlerne som små objekter langt inne i bildet).

6) Om padleren du skal fotografere sitter i skyggen eller dårlig lys, kan du benytte blits, selv om det er dagslys. Det kan du også med fordel gjøre ved motlysfotografering.

7) Ikke plasser padleren helt øverst eller helt nederst i bildet – om du ikke har en spesiell mening med det. Hovedmotivet skal heller ikke plasseres midt i bildet, for da blir det hele dødt og uten bevegelse. Lær deg litt om «det gylne snitt», og la padleren komme inn i eller padle ut av bildet.

8) Vær ikke redd for å kutte av den lange kajakken om du skal ha et nærbilde. Gå nær inntil (eller bruk zoom), slik at padleren dominerer billedflaten (om ikke annet er ideen med bildet).

9) Tenk bakgrunner når du fotografer. Det er ikke alltid like pent med søppel og gamle bygninger bak kajakken på et ellers fint naturbilde. Husk at det er helheten som lager bildet, ikke bare hovedmotivet.

10) Dersom du fotograferer fra land og bruker en telelinse og stativ er det lett å lage gode bilder. Prøv å komme så nær vannflata som mulig, om du ikke har en spesiell hensikt med motivet. Bilder som er tatt ovenfra og ned er sjelden gode og vanskelige å komponere.

11) Bruk åra som kamerastøtte. Små kompakte digitalkameraer kan være vanskelige å holde helt stille når utløseren trykkes ned. Et tips er å legge kameraet flatt langs åreskaftet og bruke denne som base.

 

Spar på strømmen

Mange digitale foto- og videokameraer bruker mye strøm, og da spesielt om det er kaldt vær. Har kameraet både LCD-skjerm og søker, sparer du en del strøm på å slå av skjermen når den ikke brukes til å komponere bildet. Skal du på lange turer er et ekstra fulladet batteri smart å ha med. Skal du på virkelig langtur, er et kamera som kan brukes med vanlige AAA eller AA batterier å foretrekke, da slike batterier kan kjøpes over alt.

Copyright: Øystein Køhn/Harald Rishovd

 

Share →