LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

En liten artikkel om Tørrdrakter, av Kajakk & Fritid AS:

Tørrdrakt er et plagg som mer og mer brukt til kajakkpadling. Etter hvert som tørrdrakter har blitt stadig bedre, og mer og mer komfortable er de snart allemannseie for kajakkpadlere, ihvertfall for de som forlenger sesongen utover kun sommerpadling, og de som tar sikkerheten alvorlig.

Mange ringer til oss og har spørsmål om padlebekledning.  Hvilke plagg skal brukes til hvilke årstider, hva som er best av hel eller delt drakt, kan man bruke våtdrakt om vinteren osv.  Det viktigste rådet vi kan gi er at man skal kle seg etter vanntemperatur, ikke lufttemperatur når man padler. Det kan være 25  grader i luften, og 5 grader i vannet i Norge i mai. Da er det faktisk livsfarlig å legge ut på padletur uten riktig bekledning, selv om føler at det er sommer. Dette er den vanskeligste tiden å kle seg riktig på, om våren eller tidlig på sommeren når luften er varm og vannet fortsatt er kaldt.

Komforttemperatur (lufttemperatur)med tørrdrakt: Under ca 15 grader, er det varmere vil en Long John våtdrakt sammen med en god padlejakke, padlehansker og padlesko oftest være et bedre alternativ.

Hva bør man ha under tørrdrakt: Her må man regulere etter temperatur, hel fleecedrakt egner seg veldig bra under tørrdrakt dersom det ikke blir for varmt. Man kan også bruke ullundertøy, ullfrotte osv. Man må huske på at det er viktig hva man har under tørrdrakten for isolasjon. Selv om tørrdrakten er vanntett vil den ikke isolere mye, og man kan likevel bli nedkjølt dersom man blir liggende lenge i vannet og ikke har noe isolasjon under drakten. På den andre siden vil det det på grunn av pusteegenskapene til drakten(dersom det er en pustende tørrdrakt) være mest ideelt å kun ha ett sett med tynt super eller ullundertøy under drakten. Har man på seg ett tykt fleecplagg og svetter mye vil fuktigheten sitte igjen i plagget uten at drakten klarer å transportere det ut. Man bør altså kle seg så lett som sikkerhet tillater.

Her er det altså mange faktorer som spiler inn: Hvor kaldt det er i vannet ,Hvor kaldt det er i luften,Hvor langt man skal padle, svømmeavstand fra land, eller krysse store åpne strekninger? Osv.

Når det gjelder pusteegenskapene til tørrdrakter er det ofte urealistiske forventninger. Mange tror de skal kunne holde seg helt tørr under en padleøkt selv om de svetter i litervis..Tørrdrakten puster, men man kan likevel bli svett. Porene i det pustende membranstoffet er ca 20 000 ganger mindre enn en vanndråpe, og slipper ut damp. Drakten puster ved at fuktigheten presses igjennom drakta siden damp alltid beveger seg fra varm til kald side (mot et lavere damptrykk). Deretter skal den fordampe fra stoffets ytterside. Så ved moderat padling på et nivå når man ikke svetter noe særlig kan man holde seg tørr i en tørrdrakt. Men ikke under padling med høyere intensitet på at nivå hvor man svetter.

Forskjellige typer Tørrdrakter:

Hel eller delt drakt: Mange spør oss om hva som er best av hel eller delt drakt. Det er viktig å vite at en delt drakt aldri er 100 % tett. Det vil komme inn litt vann, særlig dersom man blir liggende lenge i vannet eller må svømme/bevege seg mye. Fordelen med delt drakt er at det er letter å ta av og på, og at det er mer fleksibelt. Man kan f. eks bruke jakken også sammen med en Long John våtdrakt, og dermed ha 2 sett med padlebekledning.

Hva trenger man i tillegg til tørrdrakt?: Padlesko og padlehansker. Tørrdrakten har som regel sokker, slik at den er tett helt ned, men det stoffet er ikke beregnet til å gå med, da vil man kunne slite hull i sokken, og ødelegge drakten. Skoene er altså for beskyttelse av drakten.

Merker: De finnes mange forskjellige tørrdrakt merker på markedet. Vi har valgt å forhandle PALM tørrdrakter, da dette er drakter av høy kvalitet fra verdens største leverandør av padlebekledning. Disse draktene er også formsydd i padlefasong og har uovertruffen komfort og bevegelsefrihet. Palm har 5-6 forskjellig modeller, ut fra pris og behov. Det er også en egen damemodell som heter Element med «drop seat» .

Se vårt utvalg av Palm Tørrdrakter HER

 

 

Share →