LAGERTØMMING! Gjør et kajakk kupp, 30-50% RABATT Les Mer

Våren er her, luften blir varmere, og det er en perfekt tid for å kjøpe seg en ny kajakk. Det er så mange gode merker og modeller på markedet, og hva skal jeg velge som passer best til meg og mitt behov? Som  kvinne er vår kropp, kunnskap om kajakker, evne til å vite hva slags padling vi har lyst til å drive med, og vekt på kajakker viktige nøkkelfaktorer i avgjørelsesprosessen. Jeg har laget denne artikkelen til å hjelpe deg med å velge den perfekte kajakken, slik at du kan komfortabelt komme deg ut, nyte vannet og ha det gøy!

 

Som en start vil jeg gjerne forklare de grunnleggende forskjellene på Rekreasjonskajakker og Touringkajakker. Disse to typene blir ofte blandet sammen fordi de skiller seg fra rene havkajakker. Uansett, det er noen store forskjeller mellom dem. Generelt er rekreasjonskajakker bredere, kortere og har større åpning sammenlignet med touringkajakker. Den økte bredden og forkortede lengde på rekreasjonskajakken gjør den stødigere, tregere, mer manøvrerbar, og lettere enn en touring kajakk. Rekreasjonskajakker er billigere enn Touringkajakker fordi de ikke er laget for lange turer og ikke er så godt utstyrt. Rekreasjonskajakker er ideelle komme seg ut å kose seg på vannet i skjærgården en godværsdag, et par timer padling på rolige vann eller rolige elver, og er supre for nybegynnere.

Sit on top kajakker blir ofte regnet som en type rekreasjonskajakk, og de faller inn under denne kategorien. De er lette å bruke, tåler mye, har stort bruksområde og veldig stabile. De er supre for familier, barn, og til fiske fordi de er så stødige at du nærmest kan stå i dem. Sit on top kajakker er et meget godt alternativ for personer som ikke liker følelsen av i sitte nedi en kajakk.

Touring kajakker er lengre, smalere og har mindre åpning. Disse båtene er designet for å være raske, retningstabile, og takler bølger og dårlige værforhold bedre enn rekreasjonskajakkene. Touringkajakkene er dyrere fordi de ofte er bedre utstyrt som f.eks ror, senkekjøl, vanntette skott, dekksliner, sikkerhetsliner, osv.  Lengden og det ekstra utstyret vil gjøre legge på litt ekstra vekt, og gjøre det vanskeligere å transportere til og fra vannet.

Nå som vi har lært litt mer om hver type kajakk vet vi at både rekreasjon, touring og sit on top kajakker kan alle bli brukt på flattvann, skjærgården, og på rolige elver, men at de har forskjellig egenskaper til forskjellig bruk. Så spørsmålet du nå bør stille deg er: Hva slags type padling har jeg mest lyst til å drive med? Du bør vite hva slags type vann du mest kommer til å padle på, og hva slags kajakkpadler du har lyst til å være.

 

Ved å vite hva slags type padling du kommer til å drive med, og at du har hentet inn informasjon om hvilken type kajakker som passer til ditt bruk vil du ha et godt grunnlag  for å  handle riktig kajakk.

Alle er forskjellige og har forskjellige mål, så den kajakken du kjøper bør reflektere dine intensjoner og mål, ikke dine venners, ektefelle eller kjæreste. Dette er et viktig punkt å huske når du føler at noen andre prøver å påvirke din avgjørelse. Et klassisk eksempel er ektemannen som ønsker seg en ny kajakk og prøver få det til å se ut som han kjøper den for kona si, men han planlegger egentlig å bruke den selv også. Dette kan fungere for noen mennesker fordi kropp og størrelse er noenlunde lik, men dersom hun er en liten person og han er stor er det ikke et godt alternativ å bruke samme kajakk. For mange kvinner ligger det i naturen å ville hjelpe og ta vare på andre så de setter sitt behov i andre rekke for å føye andre. Hvis du gjør dette er det viktig å være klar over at du ikke gjør det beste valget for deg selv, og kajakkpadlingen blir sannsynligvis ikke så bra som den kunne blitt.

Det er mulig å vurdere informasjon gitt til deg fra andre du stoler på uten å la deg bli overtalt til noe du egentlig ikke er interessert i. Å være ærlig mot seg selv om dine evner og interesser er nøkkelen. Du vil ikke bli dratt ut i uvær med vanskelige padleforhold dersom du er redd for bølger. Du vil sannsynligvis i tilfelle ende opp med å ikke padle mer. Samme ting kan skje dersom du velger feil kajakk, ikke at du blir skremt slik at du ikke tør å padle mer, men kanskje den er så ubehagelig å padle at du bestemmer deg for at kajakkpadling ikke er din sport. Du vil legge ting til rette for at din nye interesse blir en suksess, en del av det er å være komfortabel med å utrykke hva du vil.

Å kjenne sin kropp er et annet viktig poeng når det kommer til å velge riktig kajakk. Så langt har kajakkprodusenter produsert noen modeller spesielt for damer, men det er for damer som er små. Dette er flott for små kvinner, men ikke så bra for de som er større. De delene av kroppen som trengs å føles komfortabel for oss er hofter, rumpe, lår og føtter. Noen seter føles kjempebra for hoftene, men bredden på kajakken og plasseringen av lårstøttene føles kanskje for romslig for lårene. Du trenger kanskje en kajakk med bedre innstillingsmuligheter for sittestilling, eller hoftene dine trenger kanskje en stor åpning.

Det er som å prøve et par jeans, den passer kanskje i livet, mens sømmene i rompe og lår nesten revner. Du ønsker en bukse som passer godt over alt, ikke bare på ett sted. Samme sak er det med kajakk. Når du sitter og prøver kajakken i butikken, vær sikker på at du tar skikkelig hensyn til passform og komfort. Hvis den ikke føles komfortabel i butikk er den heller ikke komfortabel på vannet. Og bare fordi kajakken er designet for damer betyr ikke at den nødvendigvis passer til din kropp. Alle er forskjellige så hva som passer til din venninne passer nødvendigvis ikke til deg. Prøvesitt mange kajakker i butikken og hvis du prøver en kajakk som bare føles helt riktig kan du være sikker på at det er et bra valg!

Kajakker som er designet for damer og mindre personer er lettere, og ifølge min erfaring har vekten av kajakken mye å si for kvinner. Særlig for de som skal vil kunne bære sin egen kajakk til og fra vannet.
De fleste plastkajakker veier mellom 17 og 33 kg. Ikke alle føler for å bære en 20 kg kajakk i begynnelsen, men jeg oppfordrer alle til å lære god bæreteknikk og prøve å bære kajakken selv fordi man bygger styrke og teknikk over tid. Hvis det ikke er et alternativ å bære kajakken selv så ikke fortvil, det finnes takstativer på markedet som gjør det lettere å ta av og på kajakken, og det finnes gode kajakktraller. Å frakte sin egen kajakk selv er fint, men absolutt ingen nødvendighet for å kunne nyte kajakkpadling. Å finne venner å padle med som kan hjelpe til med kajakken er mitt favoritt alternativ!

Når man skal velge båt er det viktig å vite at faktorer som bestemmer vekten er lengde, bredde og materiale. Jo lengre kajakk, jo tyngre og mer uhåndterlig å bære. Kajakker i plast er tyngre enn lettere materialer som glassfiber og carbon. Baksiden med disse lettere materialene er at de er dyrere og tåler mindre. En plastkajakk vil ikke bli ødelagt om du mister den ned i bakken, og noen mener du får mer ut av padlingen fordi man ikke trenger å være så forsiktig. Noen produsenter tilbyr mellomting som heter «thermoplast». Den har plastens slagstyrke og glassfiberens vekt. Ulempen med thermoplast kajakker er at de ikke er så stive.

Puh, det var mye informasjon så la oss summere opp. Hvis du er kvinne som skal kjøpe ny kajakk vær sikker på at du er kjent med forskjellige kajakktyper, og hva slags forhold de er beregnet for.
Kjenn også dine interesser og mål, og ikke la deg påvirke av andre sine ønsker. Finn en båt som føles bra og er komfortabel for din kroppstype. Se etter en kajakk som ikke veier så mye slik at den er lettere å frakte til og fra vannet. Det er mye å ta hensyn til når man skal kjøpe seg kajakk og disse rådene, sammen med råd fra andre kajakkyndige mennesker du stoler på og som vil ditt beste kan assistere deg i prosessen. Lykke til og happy paddling!

 

Share →

Legg igjen en kommentar