Hopp til innholdet
Home » Bloggarkiv » Askestøvsuger – bedre rengjøring på hytte og hjem

Askestøvsuger – bedre rengjøring på hytte og hjem

  • av
Askestøvsuger – bedre rengjøring på hytte og hjem

Du vil heller bruke tiden i kajakken, enn på å vaske og rydde forståelig nok. Ofte har vi en kajakk på hytta og der finner vi også en peis eller annet ildsted. En typisk «kjapp løsning» er å bare fjerne alt av sot og aske fra ildstedet med en vanlig støvsuger, men dette er langt fra lurt. For det første så kan du si ha det bra og farvel til støvsugeren da filteret ikke takler partiklene fra denne type støv. Videre så er det gjerne et glør eller to gjemt i asken om du er for tidlig ute, som lett antennes av kombinasjonen luft og fri flyt, da inne i en plastikk eller papirbeholder som i en støvsuger. Nei, det er bedre å benytte seg av en dedikert hjelper, kjøp en askestøvsuger og både spar tid, samt vær mer trygg.

Finn rett askestøvsuger for deg

Det er akkurat som for alle andre støvsugere på markedet mange askestøvsuger å velge blant, og du kan lett finne guider til hvilken askestøvsuger som du bør se etter, og hva de er.

Vi har også noen innspill på hva du bør tenke over, og se etter som vi har lært og erfart fra gode guider på nett.

En god askestøvsuger bør være en kombinasjon av å være kraftig, ha en stor nok kapasitet, samt være enkel å bruke og å vedlikeholde.

Husk på de følgende punktene for å finne frem til hva ditt behov er:

Asken

Vær tydelig på drivstoffet du har tenkt å brenne i ildstedet ettersom noen støvsugere kun vil være designet for bruk med visse asketyper. Det er forskjell på pellets og bjørk!

Filtreringssystem

Filtrene i askestøvsugeren må være effektive og ideelt sett enkle å rengjøre.

De beste askestøvsugerne har et 3-trinns filtreringssystem. Men dette er ikke den overhengende normalen, og du kan ikke forvente å finne at alle askestøvsugere har dette, men uansett så er det alltid lurt å investere i en som i det minste har et HEPA-filter. For luftkvaliteten og å beskytte den som bruker askestøvsuger i arbeidet.

Størrelse, vekt og kapasitet

Når du bestemmer deg for askestøvsuger, må du være klar over størrelsen på området du har tenkt å rydde og lagringsplassen du har. Med mindre du har en spesielt stor peis eller annet sted der du brenner, vil de fleste standardstørrelser av askevakuum være fine – disse har en tendens til å variere fra 15-25L.

Sørge for at den modellen du velger er brukervennlig

Sjekk lengden på strømledningen og mål dette opp til hvor ditt ildsted eller ovn er plassert og hvor den nærmeste strømkilden er. Selve slangen må være lang nok til å nå all asken i målområdet; ellers blir oppgaven mer arbeidskrevende enn den burde være og kan påvirke ytelsen til vakuumet. Sist, er det godt med et LED-indikatorlys som gir deg beskjed når det er på tide å tømme støvsugeren, og eliminerer bryet med å måtte sjekke om askebeholderen er full eller ikke.